Creme brulee Poznaj szybkie desery idealne na Sylwestra!

Creme brulee? Poznaj szybkie desery idealne na Sylwestra!

Creme brulee ÔÇô zapiekany deser na bazie ┼Ťmietanki, ┼╝├│┼étek i cukru popularny zw┼éaszcza w noc sylwestrow─ů ÔÇô mo┼╝emy znale┼║─ç w restauracyjnych menu na ca┼éym ┼Ťwiecie. Jaka jest jego historia? Jak go podawa─ç? I co jeszcze warto przygotowa─ç na Sylwestra?

Deser, który powstał przez przypadek!

Cr├Ęme br├╗l├ęe oznacza dos┼éownie przypalon─ů ┼Ťmietank─Ö. Do dzi┼Ť nie wiadomo jak powsta┼é ten deser i w kt├│rym kraju si─Ö narodzi┼é. Niekt├│rzy uwa┼╝aj─ů, ┼╝e jego ojczyzn─ů jest Francja, inni, ┼╝e Hiszpania lub Wielka Brytania. Powszechnie cr├Ęme brulee uwa┼╝a si─Ö za deser francuski i istnieje kilka historii na temat jego powstania.

Wed┼éug jednej z nich deser powsta┼éÔÇŽ przez przypadek na skutek kaprysu jednego z francuskich ksi─ů┼╝─ůtek. Dziecko, wed┼éug legendy, nie chcia┼éo zje┼Ť─ç zimnego kremu wobec czego nadworny kuchmistrz francuskich ksi─ů┼╝─ůt i autor ksi─ůg kucharskich Fran├žois Massialot postanowi┼é przy┼éo┼╝y─ç krem do rozgrzanego ┼╝elaza. W ten spos├│b cukier w deserze skarmelizowa┼é si─Ö.

Creme brulee ÔÇô jak go podawa─ç?

Dzi┼Ť, ten przepyszny, lekki, delikatny i kremowy deser o smaku waniliowym, z aksamitn─ů konsystencj─ů i skarmelizowanym cukrem, popularny jest szczeg├│lnie w okresie ┼Ťwi─ůteczno-noworocznym. Kr├│luje zw┼éaszcza podczas nocy sylwestrowych. Jego zalet─ů jest bez w─ůtpienia to, ┼╝e mo┼╝na przygotowa─ç go wcze┼Ťniej i dopiero przed samym podaniem opali─ç z wierzchu grillem w piekarniku lub palnikiem.

Deser podaje si─Ö zwykle sch┼éodzony w kokilkach. Do jego przygotowania potrzeba ┼Ťmietanki 30%, ┼╝├│┼étek, cukru i laski wanilii. Przepis na szybki i prosty cr├Ęme brulee dost─Öny jest na stronie┬áwszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/creme-brulee.

Obecnie cr├Ęme brulee serwuje si─Ö na wiele sposob├│w. Nieraz dodaje si─Ö do niego takie dodatki i aromaty jak zielona herbata, werbena czy ja┼Ťmin.

Fudge, czyli kostka z ┼╝urawin─ů i pistacjami

┼Üwietnym pomys┼éem na Sylwestra jest tak┼╝e kostka z bia┼éej czekolady z ┼╝urawin─ů i pistacjami. Cho─ç mo┼╝e si─Ö wydawa─ç, ┼╝e jest ona czasoch┼éonna i wymaga specjalnych umiej─Ötno┼Ťci cukierniczych, w rzeczywisto┼Ťci ma szybki i prosty przepis i nie wymaga du┼╝ej ilo┼Ťci sk┼éadnik├│w ani specjalnego sprz─Ötu!

Do przygotowania deseru potrzebujemy jedynie s┼éodzonego mleka skondensowanego, bia┼éej czekolady, pasty waniliowej, soli i pistacji. Kostka ┼Ťwietnie si─Ö prezentuje, a na dodatek idealnie pasuje na imprez─Ö. Deser mo┼╝na przystroi─ç w specjalny spos├│b ÔÇô np. posypa─ç wierzch cukrowymi z┼éotymi pere┼ékami!

Wega┼äski pudding o smaku karmelowym z czekolad─ů

O ile pochodzenie cr├Ęme brulee nie jest do ko┼äca jasne o tyle za ojczyzn─Ö puddingu bez w─ůtpienia uwa┼╝a si─Ö kraje anglosaskie. Warto pami─Öta─ç, ┼╝e pudding mo┼╝na przygotowa─ç r├│wnie┼╝ w wersji wega┼äskiej, czyli na bazie mleka kokosowego i migda┼éowego. Z dodatkiem karmelu i czekolady smakuje wy┼Ťmienicie!

Leave a reply

Kontynuuj─ůc przegl─ůdanie strony, wyra┼╝asz zgod─Ö na u┼╝ywanie przez nas plik├│w cookies. wi─Öcej informacji

Aby zapewni─ç Tobie najwy┼╝szy poziom realizacji us┼éugi, opcje ciasteczek na tej stronie s─ů ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuuj─ůc przegl─ůdanie strony bez zmiany ustawie┼ä lub klikaj─ůc przycisk "Akceptuj─Ö" zgadzasz si─Ö na ich wykorzystanie.

Zamknij