Jak zrobić smaczny i zdrowy keks?

Keks to nic innego jak obłędnie smaczne ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii. Jest to ciasto oparte na białej mące, stąd często uznawane jest za niezdrowe. Ale zawsze można przygotować je w zdecydowanie zdrowszej formie. Czas poznać nasz świetny przepis, gdzie kluczem do sukcesu są…

Owoce liofilizowane z polskiej uprawy – smak, aromat i witaminy

Na początek musicie wiedzieć, że najważniejsze jest znalezienie owoców liofilizowanych z polskiej uprawy. Są one zdrowe, ale też smaczne. Warto zauważyć, że dzięki procesowi liofilizacji owoce zachowują wiele witamin choćby E, ale zawierają też kwas foliowy i nieco mniejsze ilości witamy C. Jeżeli zastanawiacie się, czym jest owa liofilizacja, to wytłumaczenie tego jest bardzo proste. Otóż jest to suszenie sublimacyjne, czyli specjalny proces konserwacji. Uznany jest on za najzdrowszy. Podczas niego dochodzi do usunięcia wody z zamrożonego produktu przez sublimację lodu, a więc lód przechodzi bezpośrednio w parę wodną, z pominięciem stanu ciekłego. Brzmi to ok, może niezbyt prosto, ale ważne jest to, że takie owoce są zdrowe i pełne witamin, a także smakują świetnie. Skoro to już jasne, to czas przejść do konkretów jak upiec smaczne ciasto typu keks.

Prostota – ciasto, które zawsze się udaje

Nasz przepis jest naprawdę prosty. W kilka chwil możecie przygotować ciasto, które notabene zawsze się udaje. A dzięki owocom liofilizowanym jest też bardzo zdrowe. Do jego przygotowania będziemy potrzebować 2 szklanki mąki migdałowej, a także 4 łyżki miodu. Wiemy, że miód jest kaloryczny, ale jest za to zdecydowanie zdrowszy niż biały cukier. Czas przejść do kolejnych składników, a są nimi jajka. Potrzebować będziemy 6 jajek od kur z wolnego wybiegu. Przyda się jeszcze wegańska śmietana. Wystarczą dwie łyżki. Do tego przygotujcie 400 gram owoców liofilizowanych. Zamiast zwykłego masła, polecamy to w wersji wegańskiej. Skoro składniki są już znane, to można przejść do przygotowania wypieku i jest to bardzo proste. Ubijamy białka w wysokiej misce. Gdy piana jest już sztywna odkładamy miskę z białkiem na bok i przechodzimy do dalszej pracy. W kolejnej misce miksujemy żółtka, z dodatkiem kostki wegańskiego masła oraz miodu. Warto miksować do czasu aż uzyskacie gładką masę. Gdy i ten etap jest za Wami możecie przejść do dodania do masy przesianej mąki migdałowej, a na koniec dodajemy śmietanę wegańską. Całość ponownie mieszamy i teraz dodajemy pianę z białek. Jednak w następnym kroku do mieszania nie używamy już miksera, lecz drewnianej łyżki. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy pokrojone w kostkę liofilizowane owoce. Znowu wszystko mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do formy keksowej i pieczemy w temperaturze 170 stopni. Oczywiście piekarnik musi być wcześniej rozgrzany. Keks trzeba piec około godziny, a czasem nieco dłużej. Najlepiej już po 50 minutach sprawdzić czy ciasto jest gotowe. I można to zrobić patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to oznacza, że ciasto jest gotowe.

Mała rada, by keks zachował delikatność

Keks za sprawą dużej ilości owoców liofilizowanych jest trochę ciężki, a jeżeli nadal chcecie, aby zachować lekkość i był pulchny w środku, to po tym, gdy upewnicie się, że keks jest gotowy powinniście uchylić lekko drzwiczki. Aby znowu się nie zamknęły można zablokować je choćby rękawicą kuchenną. I w ten sposób trzeba jeszcze przetrzymać keks przez 10 minut, a potem można już wyjąć go z pieca i przełożyć na kratę. Pozostaje już tylko poczekać aż przestygnie, co rzecz jasna wcale nie będzie łatwe, bo zapach ciasta będzie roznosił się po całym domu. Naprawdę będzie trzeba się wykazać samozaparciem, by nie zjeść ciasta na ciepło.

Alternatywa dla wegan

Takie ciasto można przygotować w wersji 100% wegańskiej. Wystarczy tylko zastąpić wszystkie produkty takimi w wersji wegańskiej. Pomyślcie tylko, że dostępna jest nie tylko śmietana wegańska, ale też masło oraz jaja z tapioki. Jednocześnie nie musicie obawiać się o smak ciasta, gdyż dzięki owocom liofilizowany nadal będzie obłędne, a przy tym będzie jeszcze zdrowsze.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij