Wędzarnia, wędzarka, wędzarnik – można znaleźć wiele określeń i regionalizmów odnoszących się do miejsca przeznaczonego do wędzenia mięsa. Wędzone kiełbasy i szynki wykonane własnoręcznie są dla wielu osób powodem do dumy, a obecność wędzarni wśród małej architektury ogrodowej niewątpliwie upiększa przydomowy teren. Dziś zatem zajmiemy się stworzeniem wędzarni krok po kroku i zastanowimy się jakie materiały będą niezbędne. Już teraz zdradzimy, że doskonale sprawdzą się kamienie elewacyjne.

Dla kogo odpowiednim pomysłem będzie wędzarnia na świeżym powietrzu?

Jeśli jesteś miłośnikiem swojskiego jadła, a dodatkowo lubisz organizować imprezy plenerowe to warto postarać się o wędzarnik w swoim ogrodzie. Gotowe modele można zakupić już za kilkaset złotych. Jednak jeśli ma to być element rzeczywiście upiększający domowe otoczenie, warto zdecydować się na projekt i wykonanie wędzarni przez firmę, która zajmuje się małą architekturą wykonaną np. z kamienia elewacyjnego. Można wędzarnie połączyć z grillem albo nawet piecem do wypieku chleba lub pizzy. Możliwości jest naprawdę sporo, a ograniczeniem jedynie zasobność portfela.

Jak powinna być zbudowana wędzarnia?

Zasadniczo każda wędzarnia zbudowana jest z trzech głównych elementów. Pierwszym z nich jest komora spalania, czyli palenisko. To źródło dymu, którym będziemy wędzić nasze wędliny i kiełbasy. Niezbędnym elementem jest także przewód dymowy. To specjalny kanał, którym dym trafia do komory wędzarniczej. I tu dochodzimy do trzeciego elementu, którego budowa ma istotne znaczenie. Komora wędzarnicza powinna zapewniać odpowiednią przestrzeń do wędzenia. Powinna być zatem wyposażona w pręty, haki, a także siatki. Istotne znaczenie ma również szyber, który pozwala na kontrolę przepływu dymu do komory wędzarniczej. Niezbędny jest także komin odprowadzający nadmiar dymu i wilgoci. Tak zbudowana wędzarnia może być niezwykle funkcjonalna i zapewniać odpowiednie warunki do samodzielnego wędzenia.

Na jakiej zasadzie działa wędzarnia, czyli jakie mamy możliwości

Przy budowie wędzarnika należy pamiętać, że komora spalania i komora wędzarnicza powinny być takiej samej lub zbliżonej wielkości. W komorze wędzarniczej musi panować odpowiednia temperatura. Wyróżniamy dwa sposoby wędzenia. Bardziej popularne jest wędzenie na gorąco. Tutaj utrzymuje się temperaturę dymu na poziomie 60 stopni, dlatego manipulacja szybrem jest niezbędna, aby utrzymywać odpowiednią temperaturę. Jego zasuwanie i odsuwanie powoduje, że do produktów spożywczych doprowadzany jest dym od rzadkiego do gęstego. W przypadku wędzenia na zimno utrzymywana temperatura powinna oscylować w granicach od 16 do 22 stopni. Jest to mniej popularny sposób wędzenia. Jednak jeśli chcesz z niego korzystać musisz doposażyć swoją wędzarnię w termometr, dzięki któremu będziesz mógł kontrolować stale temperaturę w komorze wędzenia.

Jak wykończyć wędzarnię? Dobór materiałów

Już wiesz jak powinna być zbudowana wędzarnia. Jednak jeszcze przed wykonaniem projektu konieczny jest wybór odpowiedniego materiału. Wędzarnia może być wykonana z bloczków betonu komórkowego, a także cegły klinkierowej. To drugie rozwiązanie jest zdecydowanie bardziej dekoracyjne i sprawdzi się w przypadku rustykalnej aranżacji ogrodu. Jest jednak jeszcze jedno dobre rozwiązanie, a mianowicie zastosowanie kamienia elewacyjnego. Do wyboru masz wiele możliwości, a to dlatego, że zaimpregnowany kamień jest nie tylko odporny na wilgoć, ale również wysoką temperaturę. Potrafi ją również długotrwale utrzymywać. Zatem wędzarnię możesz wykonać używając do tego celu granitu, marmuru, ale również łupka. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by betonowy wędzarnik dodatkowo wykończyć kamieniami elewacyjnymi, aby prezentował się bardziej estetycznie.

Sposobów na stworzenie przydomowego wędzarnika jest co najmniej kilka. Równie dobrze może być stworzony z drewnianej beczki do której dołączona zostanie komora spalania i wszystkie przewody. Jeśli nie masz czasu na samodzielne wykonanie wędzarnika możesz to zlecić wyspecjalizowanej firmie. Ostatecznie możesz również zdecydować się na gotowy model, jednak to rozwiązanie raczej odradzamy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here