Creme brulee Poznaj szybkie desery idealne na Sylwestra!

Creme brulee? Poznaj szybkie desery idealne na Sylwestra!

Creme brulee – zapiekany deser na bazie śmietanki, żółtek i cukru popularny zwłaszcza w noc sylwestrową – możemy znaleźć w restauracyjnych menu na całym świecie. Jaka jest jego historia? Jak go podawać? I co jeszcze warto przygotować na Sylwestra?

Deser, który powstał przez przypadek!

Crème brûlée oznacza dosłownie przypaloną śmietankę. Do dziś nie wiadomo jak powstał ten deser i w którym kraju się narodził. Niektórzy uważają, że jego ojczyzną jest Francja, inni, że Hiszpania lub Wielka Brytania. Powszechnie crème brulee uważa się za deser francuski i istnieje kilka historii na temat jego powstania.

Według jednej z nich deser powstał… przez przypadek na skutek kaprysu jednego z francuskich książątek. Dziecko, według legendy, nie chciało zjeść zimnego kremu wobec czego nadworny kuchmistrz francuskich książąt i autor ksiąg kucharskich François Massialot postanowił przyłożyć krem do rozgrzanego żelaza. W ten sposób cukier w deserze skarmelizował się.

Creme brulee – jak go podawać?

Dziś, ten przepyszny, lekki, delikatny i kremowy deser o smaku waniliowym, z aksamitną konsystencją i skarmelizowanym cukrem, popularny jest szczególnie w okresie świąteczno-noworocznym. Króluje zwłaszcza podczas nocy sylwestrowych. Jego zaletą jest bez wątpienia to, że można przygotować go wcześniej i dopiero przed samym podaniem opalić z wierzchu grillem w piekarniku lub palnikiem.

Deser podaje się zwykle schłodzony w kokilkach. Do jego przygotowania potrzeba śmietanki 30%, żółtek, cukru i laski wanilii. Przepis na szybki i prosty crème brulee dostęny jest na stronie wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/creme-brulee.

Obecnie crème brulee serwuje się na wiele sposobów. Nieraz dodaje się do niego takie dodatki i aromaty jak zielona herbata, werbena czy jaśmin.

Fudge, czyli kostka z żurawiną i pistacjami

Świetnym pomysłem na Sylwestra jest także kostka z białej czekolady z żurawiną i pistacjami. Choć może się wydawać, że jest ona czasochłonna i wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych, w rzeczywistości ma szybki i prosty przepis i nie wymaga dużej ilości składników ani specjalnego sprzętu!

Do przygotowania deseru potrzebujemy jedynie słodzonego mleka skondensowanego, białej czekolady, pasty waniliowej, soli i pistacji. Kostka świetnie się prezentuje, a na dodatek idealnie pasuje na imprezę. Deser można przystroić w specjalny sposób – np. posypać wierzch cukrowymi złotymi perełkami!

Wegański pudding o smaku karmelowym z czekoladą

O ile pochodzenie crème brulee nie jest do końca jasne o tyle za ojczyznę puddingu bez wątpienia uważa się kraje anglosaskie. Warto pamiętać, że pudding można przygotować również w wersji wegańskiej, czyli na bazie mleka kokosowego i migdałowego. Z dodatkiem karmelu i czekolady smakuje wyśmienicie!

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij