Creme brulee? Poznaj szybkie desery idealne na Sylwestra!
Creme brulee – zapiekany deser na bazie śmietanki, żółtek i cukru popularny zwłaszcza w noc sylwestrową – możemy znaleźć w restauracyjnych menu na całym świecie. Jaka jest jego historia? Jak go podawać? I co jeszcze warto przygotować na Sylwestra?
Deser, który powstał przez przypadek!
Crème brûlée oznacza dosłownie przypaloną śmietankę. Do dziś nie wiadomo jak powstał ten deser i w którym kraju się narodził. Niektórzy uważają, że jego ojczyzną jest Francja, inni, że Hiszpania lub Wielka Brytania. Powszechnie crème brulee uważa się za deser francuski i istnieje kilka historii na temat jego powstania.
Według jednej z nich deser powstał… przez przypadek na skutek kaprysu jednego z francuskich książątek. Dziecko, według legendy, nie chciało zjeść zimnego kremu wobec czego nadworny kuchmistrz francuskich książąt i autor ksiąg kucharskich François Massialot postanowił przyłożyć krem do rozgrzanego żelaza. W ten sposób cukier w deserze skarmelizował się.
Creme brulee – jak go podawać?
Dziś, ten przepyszny, lekki, delikatny i kremowy deser o smaku waniliowym, z aksamitną konsystencją i skarmelizowanym cukrem, popularny jest szczególnie w okresie świąteczno-noworocznym. Króluje zwłaszcza podczas nocy sylwestrowych. Jego zaletą jest bez wątpienia to, że można przygotować go wcześniej i dopiero przed samym podaniem opalić z wierzchu grillem w piekarniku lub palnikiem.
Deser podaje się zwykle schłodzony w kokilkach. Do jego przygotowania potrzeba śmietanki 30%, żółtek, cukru i laski wanilii. Przepis na szybki i prosty crème brulee dostęny jest na stronie wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/creme-brulee.
Obecnie crème brulee serwuje się na wiele sposobów. Nieraz dodaje się do niego takie dodatki i aromaty jak zielona herbata, werbena czy jaśmin.
Fudge, czyli kostka z żurawiną i pistacjami
Świetnym pomysłem na Sylwestra jest także kostka z białej czekolady z żurawiną i pistacjami. Choć może się wydawać, że jest ona czasochłonna i wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych, w rzeczywistości ma szybki i prosty przepis i nie wymaga dużej ilości składników ani specjalnego sprzętu!
Do przygotowania deseru potrzebujemy jedynie słodzonego mleka skondensowanego, białej czekolady, pasty waniliowej, soli i pistacji. Kostka świetnie się prezentuje, a na dodatek idealnie pasuje na imprezę. Deser można przystroić w specjalny sposób – np. posypać wierzch cukrowymi złotymi perełkami!
Wegański pudding o smaku karmelowym z czekoladą
O ile pochodzenie crème brulee nie jest do końca jasne o tyle za ojczyznę puddingu bez wątpienia uważa się kraje anglosaskie. Warto pamiętać, że pudding można przygotować również w wersji wegańskiej, czyli na bazie mleka kokosowego i migdałowego. Z dodatkiem karmelu i czekolady smakuje wyśmienicie!